fredag den 25. februar 2011

Børnebiblioteket fik en kulturpris på 10.000 kr.

Det er et langt sejt træk på børnebiblioteket i Randers, der nu blevet belønnet med en Kulturpris på 10.000 kr.
Styrelsen for Bibliotek og Medier igangsatte et arbejde med "Fremtidens børnebiblioteker" i 2006.
Det blev startskuddet for en udvikling af børnebiblioteket på Randers Bibliotek. I 2007 tog vi en ledelsesmæssig beslutning om at udvikle børnebiblioteket - personalet og indretningen, og afsatte 1 million kr. over 3 år til at gennemføre forvandlingen.
Det statede med en "mental togrejse" , hvor 12 medarbejdere sammen med teater-og børnekultur ildsjælen Lisbeth Nielsen gennemførte Relationer der forvandler, hvor der blev sat mening og mål på medarbejdernes arbejdsliv.
Drømmen om det nye børnebibliotek blev formuleret som "udvikle mod og kompetencer, udvikle biblioteket som lære - og værested, skabe et bibliotek med overraskelser og med plads til fordybelse" Vi genskaber Randers Kommunes bibliotek til børn og unge" hed visionen.

Tre udviklingsspor skulle forfølges viden, fysik, og kompetencer.
Viden: om brugerne, forventningerne om "vores egen" faglige og værdimæssige fundament
Fysik : eksperimenter i praksis og "bygger" det digitale og fysiske børnebibliotek
Kompetencer : definere hvad man skal kunne og lære det gennem kurser, praksis, sidemandsoplæring m.m.

Det var de første forsigtige skridt, som over de næste år udviklede sig til et stort kompetenceudviklingsprojekt som Styrelsen for Bibliotek og Medier har støttet og til en total ny indretning af børnebiblioteket i hovedbiblioteket.
Relationer der rykker hedder det store kompetenceudviklingsprojekt, som blev gennemført med alle 12 medarbejdere i børnebibliotket, og hvor bibliotekerne i Århus, Silkeborg, Viborg og Herning var inviteret med.Dette projekt afsluttes den 8. marts med en konference med 100 deltagere, udgivelsen af en antalogi og udgivelsen af en film. I det projekt skulle alle deltagere optages på video og bageefter analyseres, det var grænseoverskridende for mange! Pskylog Anne Linder har stået for den mentale forandring i børnebiblioteket - der er hende der har fået det til at flytte sig mellem ørerne på folk.
Sidenløbende med at der blev arbejdet med omflytning"mellem ørerne" blev der sat en proces i gang med om nyindrette børnebiblioteket. her er det Mette Milling, der startede med at tage personalet med på Fregatten Jylland og med i en zoologisk Have fordi de skulle lære "at se"! Vores store sal blev fyldt op med flyttekasser, som medarbejderen skulle flytte rundt på, for at de kunne få en fornemmelse af rum, og der blev udfordret på alle leder og kanter for at kunne se ud over det vi traditionelt forbandt med et børnebibliotek.
Så 2008, 2009 og 2010 blev der flyttet rundt på det mentale hos medarbejderne og flyttet rundt i børnebiblioteket, der kunne "genåbne" i efteråret 2010.
"Fremtidens børnebiblioteker"s 10 bud hed:
Nye kompetencer og skabe nye aktiviteter i biblioteket
Biblioteksrummet skal skabe forundring og inspiration
Bibliotekerne udvider deres nettilbud
Biblioteket giver læseoplevelser og læsefærdigheder
Skab aktiver i nye samarbejdsformer mellem skole- og folkebibliotek
Biblioteket skaber fællesskaber - også for dem der er udenfor
Biblioteket understøtter læring og dannelse
Biblioteket Ledelse satser på børn


På Randers Bibliotek kan vi nu se tilbage på de 10 bud og sige, ja de er opfyldt .
De har været væsentlige for at vi er kommet dertil, hvor vi er kommet i dag. De har givet en retning og de har givet inspiration.

Så Kulturprisen er kronen på værket. 4 års hårdt arbejde ligger forud.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar