mandag den 14. marts 2011

Bogpakken fra Randers

Et brud på gratis princippet? Provokation eller et uigennemtænkt projekt - brugerdreven innovation, eller et forsøg med en serviceydelse ud fra Bibliotekslovens §20. Kært barn har mange navne! Forsøget med en bogpakke a´la Årstidernes grøntsagskasse, satte en sand medie-tsunami igang.
Det startede med en artikel i Amtsavisen onsdag den 9. marts "Ny praksis øger læselysten", denne enkelte artikel blev forløberen for den medie-tsunami der rejste sig fredag den 11. marts, og voksede sig stor mandag den 14. hvor sagen blev omtalt i mere end 65 medier - bl.a. valgte DR Update at bruge en del af dagen på at lade teksten rulle og selv tekst-tv tog sagen op. Allerede tirsdag 15. klingede medie-tsunamien ud, og enkelte medier ringede kun for at høre om, hvad projektet egentlig gik ud på! Det skrev de nu aldrig om.
Forsøget gik ikke ud på at udfordre gratisprincippet, var ikke en provokation og kan heller ikke kaldes uigennemtænkt.
Bogpakken er et delprojekt under "Lige ved hånden" der er med i kulturregionsaftalen Østjysk Vækstbånd, der omfatter 4 kommuner - Silkeborg, Viborg, Horsens og Randers. "Lige ved hånden" blev født for 3 år siden - ud fra spørgsmålet om "hvordan kan vi udvikle nye services hvor folk færdes, når vi har nedlagt de mange filialer". Kulturministeren kom med sit udspil der hed "Kultur til alle" og det passede fint til tanken om at udvikle nye services.
I et langt innovationsforløb med medarbejdere i de 4 biblioteker blev der udviklet ca. 25 forskellige modeller for hvordan biblioteket kan være "lige ved hånden". 4 blev udvalgt "love books" hed det projekt der senere udviklede sig til bogpakken.
Brugerne blev inddraget i udviklingen af projektet - og det var deres fortælling om deres barrierer for at bruge biblioteket, der var medvirkende for at projektet fik sin endelige udformmning.
En af de største barrierer var lånetiden på 28 dage kunne de fortælle os. De ville ikke have bøgerne sendt hjem, men de skulle stå klar til afhentning, når låneren havde tid til at hente dem.
Bibliotekaren skulle vælge 3 bøger - aktuelle og inspirationsbøger, - pakke dem i en pose, så låneren kunne hente bøgerne når låneren havde tid.
Det var bibliotekaren der bestemte hvad der skulle i posen - det kunne låneren ikke bestemme!
Ikke mere om projektbeskrivelse, for det er ikke det væsentligste.
Det vigtiste for mig er, at have fokus på at udvikle bibliotekerne - i en tid hvor vi er økonomisk pressede, og hvor borgernes forventning til et moderne bibliotek ændres.
Der er nogen der kalder det, udvikling af "nye forretningsmodeller", man kan også kalde det innovation - ordene er ligegyldige.
Fri og lige adgang til oplysning, viden og kulturelle oplevelser er et grundprincip for de danske biblioteker.
Den frie og lige adgang er truet - ikke af vores lille forsøg, men af beparelser - nedlæggelse af filialer og bogbusser m.m. der gør det vanskeligere og vanskeligere for borgerne at nå et bibliotek men også truet af manglende adgang til digitalt materiale.
Hvordan forholder vi os til det? stikker hovedet i busken og tænker, at det nok går over, eller laver nogle forsøg hvor vi lader brugernes behov komme til orde.
Vi vil gerne nedbryde nogle af de barrierer som borgerne oplever i forhold til at bruge biblioteket.Vi har en stærk tro på at biblioteket er nødvendigt, også i fremtiden, og at fri og lige adgang skal sikres på nye måder, specielt når vi gennem nedlæggelse af biblioteker gør adgangen til biblioteksservice vanskeligere
Et bibliotek "lige ved hånden" - er vi stadig optaget af i Randers - bogpakken var en måde - nu må vi se på andre!

Vi forfølger vores bibliotekspolitik, som blev lavet sidste år læs bibliotekspolitikken her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar